Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Rutavdrag vid flytt - vi reder ut detaljerna

Att anlita en flyttfirma har många fördelar. Medan de professionella flytthjälparna packar dina ägodelar, bär dem till flyttbilen samt lastar och kör dem till din nya bostad har du möjlighet att ta det lugnt, eller varför inte sköta andra uppgifter på din checklista för flytt. En vanlig missuppfattning är att en professionell flytt svider i plånboken - en missuppfattning värd att korrigera.

Sedan augusti 2016 har rutavdraget (en förkortning för rengöring, underhåll och tvätt) även gällt flyttjänster, vilket gjort det avsevärt billigare att anlita en flyttfirma.

Vad innebär rutavdraget i praktiken?

Men vad innebär då rutavdraget i praktiken för dig som flyttar? Med hjälp av rutavdraget har du möjlighet att dra av 50 procent av arbetskostnaden för flytten, vilket innebär att du slipper betala den andra hälften.

Vad är rutavdragets storlek per år?

Personer över 18 år:

  • Maximalt belopp per år: 50 000 kr
  • Maximal procent av arbetskostnaden: 50 %

Notera att rut- och rotavdraget räknas ihop och får sammantaget uppgå till 50 000 kronor per person och år, alltså gäller det att hålla reda på hur mycket av avdraget du redan utnyttjat när du bokar din flytt.

Vilka flyttjänster ingår?

Rutavdraget gäller exempelvis flytt av bohag mellan bostäder, packning och uppackning, nedmontering och montering, lastning, lossning och liknande förberedelser för transport. Vidare gäller avdraget arbetskostnader för chaufför eller annan personal som transporterar bohaget och flytt av piano och andra tunga föremål som är en del av bohaget.

Rutavdrag ges däremot inte för exempelvis flyttbil, flyttkartonger eller magasinhyra. Du kan inte heller få rutavdrag om ditt bohag flyttas inom samma bostad, oavsett dess storlek, eller transporttjänster utan övriga flyttmoment. Närmare information om tjänster som ger avdrag och vice versa finns hos Skatteverket.

Vilka krav ska köparen uppfylla för att få rutavdrag för flytt?

För att du ska kunna utnyttja rutavdraget när du flyttar ska du:

  • Bo i Sverige och betala tillräckligt med skatt för att kunna dra av för rutarbete.
  • Alternativt betala skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst.
  • Ha tillräckligt med avdrag kvar att utnyttja.
  • Bo i den bostad i vilken tjänsten utförs, antingen helt eller delvis. Du behöver inte ända vara ägaren. (Notera att även fritidshus, andelslägenhet och stuga räknas som bostad.
  • Du har också möjlighet att utnyttja rutavdraget för flytt om tjänsten utförs i dina föräldrars bostad, förutsatt att du betalar för arbetet.
  • Om du lever med en sambo, make eller maka, har ni möjlighet att omfördela avdraget mellan er, förutsatt att den andra parten uppfyller ovanstående villkor.

Kolla upp din rätt till avdrag

Innan du fattar beslut om att boka en flytt ska du gärna kolla upp hur mycket avdrag du redan utnyttjat (om redan köpt andra rut- eller rottjänster) i Skatteverkets e-tjänst, så att det pris du betalar för din flytt blir korrekt och du slipper överraskningar. När du bokar ska du meddela om du vill utnyttja möjligheten eller inte - och om svaret är ja gör företaget ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura.

När det företag du anlitat begärt utbetalning från Skatteverket kommer ett brev att skickas hem till dig om ditt rutavdrag. Nu gäller det för dig att kontrollera att uppgifterna stämmer och vid behov göra korrigeringar eller kompletteringar. Kolla exempelvis att det utbetalda beloppet stämmer med avdraget på fakturan.

Se upp för avdrag på felaktiga grunder

Om det i efterhand visar sig att du har fått rot- eller rutavdrag på felaktiga grunder kan Skatteverket kräva tillbaka pengarna inom sex år efter det år skattereduktionen gäller. Skatteverket kan antingen kräva pengarna av utföraren eller av köparen. I så fall gör man återkravet genom att ompröva din deklaration för det gällande året.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.