Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Magasinering - allt du behöver veta om att hyra förråd

Många som renoverar hemma eller flyttar till en ny bostad väljer att magasinera möbler och prylar för att få utrymme och ordning. Magasinering är också populärt bland personer som flyttar utomlands och lämnar sitt bohag kvar och bland par som flyttar ihop och därmed ofta har minst två exemplar av det mesta.

Att ställa in möbler i förråd och ersätta dem med nya kan också vara ett lämpligt alternativ för den som vill ge hemmet en ny look och behöver utrymme för nya möbler utan att behöva göra sig av med de gamla. Ett luftigare hem kan öka livskvaliteten förvånansvärt mycket, då du inte behöver tävla om utrymme med dina saker.

Vad kostar magasinering?

Hur mycket du betalar för att förvara dina ägodelar beror i hög grad på dina egna krav och kriterier. Därför ska du gärna fundera på de faktorer vi listar nedan innan du tar steget och bokar magasinering.  

 • Läge: vill du ha möjlighet att besöka ditt förråd ofta eller kommer du inte att behöva besöka det överhuvudtaget under uthyrningsperioden? Ju centralare läge, desto mer kommer du förmodligen att betala.
 • Storlek: ska förrådet rymma hela ditt bohag eller ska det endast fungera som förvaringsplats för dina trädgårdsmöbler under vintern? Ju fler kvadratmeter, desto mer får du räkna med att betala.
 • Uthyrningsperiod: behöver du ett förvaringsutrymme för dagar, veckor eller månader?
 • Tillgänglighet: vill du ha tillträde dygnet runt varje dag eller räcker det med begränsade tider?
 • Säkerhet: vill du ha en hög säkerhetsnivå eller klarar dina ägodelar sig utan videoövervakning och larmsystem?
 • Uppvärmning: ska förrådet vara uppvärmt eller går det lika bra med ett kallt?
 • Bekvämlighet: vill du få personlig service på plats? Ska det vara möjligt att hyra släpvagn, kartonger eller annan utrustning?
 • Övriga tjänster: behöver du upphämtning och återleverans av magasinerade möbler och föremål eller tänker du sköta de här bitarna själv?

Hur du ställer dig till frågorna ovan kommer att avspegla sig i priset på magasineringen. För en lång tidsperiod i ett centralt beläget förråd med omfattande service och hög bekvämlighetsnivå betalar du mer - och vice versa.

Rensa och red upp för att undvika onödiga kostnader

Att magasinera är en praktisk lösning lätt att förverkliga, men det gäller att inte förivra sig och fylla förrådet utan eftertanke. Eftersom dess storlek syns i kostnaderna ska du helst inte fylla det med exakt allt som stått på vinden sedan 1993, utan gärna gallra bort sådant du inte har eller kommer att ha användning för innan. Att avstå kan vara svårt, speciellt av sådana prylar med affektionsvärde.

Tänk på chansen att tjäna en slant eller göra någon annan glad genom att skänka dem till välgörenhet, och ta vid behov en vän till hjälp för att få en utomstående blick på dina tillhörigheter.

3 saker att tänka på innan du fattar beslut

För att hitta ett magasineringsalternativ som passar dina behov kan det vara bra att kolla upp följande innan du fattar ditt beslut:

 • Omdömen & rekommendationer: hurdana erfarenheter har andra av de magasineringsföretag du är intresserad av?  
 • Vad ingår i priset: tillkommer exempelvis serviceavgifter?
 • Bindningstid: den här punkten gäller det att utreda extra noga - ett toppenerbjudande kan innefatta en lång bindningstid.

Vad du inte ska magasinera

Magasinering är en lösning för de flesta typer av föremål - men inte för alla. Exempelvis får du varken magasinera brandfarliga eller explosiva material, inte heller andra typer av farliga material som kan orsaka skada om de spills eller öppnas. Det är inte heller till för problemavfall, föremål som avger stark lukt eller färskvaror som kan mögla. Tänk också på att kall förvaring inte lämpar sig för alla typer av föremål.

Packa och stapla rätt

När det gäller frågan om hur förrådet ska fyllas finns det några allmänna råd som kan vara bra att utgå ifrån. Först och främst ska du flyttpacka så kompakt som möjligt för att inte behöva betala för en onödigt stor förvaringslösning, men tänk också på att någon ska orka bära och stapla kartongerna. Vad gäller stapling ska de tyngsta kartongerna placeras underst, och sådana redskap, möbler eller prylar du kan komma att ha användning för under magasineringsperioden ska placeras så de är lättillgängliga - det vill säga nära dörren. Glöm inte att märka vad som finns i lådorna och rita gärna en skiss på placeringen, inte minst om du förvarar en stor mängd saker.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.