Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Flyttpacka - undvik packstress med våra knep

Det är lätt hänt att ivern över att flytta till ett nytt hem sjunker drastiskt när det är dags att börja flyttpacka. Till all lycka finns det en hel del enkla knep med hjälp av vilka packandet går enkelt och effektivt, som vi mer än gärna delar med oss av.

När ska man börja flyttpacka?

Varje flytt är unik - medan den ena planerar sin flytt månader i förväg, bestämmer den andra sig för att spontanflytta med kort varsel. Vissa samlar saker på vinden, i källaren, i överfulla skåp och garderober, medan andra går den minimalistiska vägen. Av den här orsaken är det svårt att ge ett exakt svar på frågan när det gäller att börja flyttpacka. Svaret beror i hög grad på hur mycket du äger och hur mycket tid du vill investera i uppgiften.

Om du vill vara säker på att undvika stress ska du gärna ta tag i de första förberedelserna så fort du vet att du ska flytta. Nu talar vi inte om att i all hast tömma bostaden på föremål och i ett halvårs tid sova i sovsäck på ett tunt liggunderlag, utan att börja sakta och metodiskt.

  • Börja med utrymmen såsom källare, vind och garage och gå igenom vad du förvarar där. Att gå igenom färdigpackade lådor och väskor kan framstå som ett slöseri av tid, men tänk på att du kanske inte vill ha med dig allt du sparat genom åren.
  • Kom ihåg säsongtänk: om du börjar packa i maj och din flytt infaller i juli kommer du antagligen inte att sakna dina tjocktröjor, din skidutrustning och dina vinterkläder under den här tiden, utan kan gärna ta itu med dem först.
  • Ta ner tavlor och hyllor tidigt, så att du hinner åtgärda hål etc.
  • Om du märker att du börjar känna dig överväldigad: tveka inte att be om hjälp av familj och vänner eller boka packning om du flyttar med en flyttfirma. Packning och uppackning brukar höra till flyttfirmors utbud av tilläggstjänster.

Vilka material behövs?

En vanlig orsak till att föremål tar skada under flytten är att man flyttpackat snålt, närmare bestämt använt för lite eller bristfälligt material. Tänk därför på att skaffa följande innan du tar tag i flyttpackandet:

  • Originalförpackningar, exempelvis för vinglas.
  • Flyttkartonger i lämplig variant och storlek.
  • Tejp, saxar och pennor att märka kartongerna med.
  • Plastpåsar och bubbelplast.
  • Silkespapper (tidningspapper ska användas sparsamt, eftersom det ofta avger färg).
  • Vid behov kan även strumpor och handdukar användas som vaddering.

Om vikten av att rensa

En flytt är ett perfekt tillfälle att göra sig av med alla de där sakerna som aldrig känts riktigt rätt, för att inte tala om de trotjänare som börjar bli gamla och slitna: saftcentrifugen du använt exakt en gång, sällskapsspelet med de oerhört komplicerade reglerna eller favorittröjan som har fler lappade hål än du kan räkna.

Passa alltså på att utsortera, gärna så kritiskt som möjligt så att du får en fräsch och luftig start i ditt nya hem. Skänk hela och rena kläder till välgörenhet, sälj prylar på nätet eller kolla om dina vänner har intresse att ge dem ett nytt hem. Ägodelar du inte använt på månader, rentav år kommer du antagligen inte att sakna ett dugg.

Hyr ett förråd för extraprylar

Om du hör till dem som lätt drabbas av beslutsångest kan magasinering vara ett alternativ för dig. Du behöver inte bestämma vilka saker du vill bli av med helt och hållet, utan endast vilka du inte behöver just nu. Här gäller det ändå att handla med eftertanke - du betalar utifrån storleken på förrådet, alltså ska det gärna innehålla endast det nödvändigaste och inte exakt alla föremål du sparat sedan 1993.

Flyttpacka glas och porslin

Att så tidigt som möjligt flyttpacka i köket kan löna sig, eftersom varje glas- och porslinsföremål i regel ska packas enskilt, vilket tar tid. Börja med att lägga vaddering i flyttkartongernas hörn och botten och slå in porslin och glas i silkespapper eller bubbelplast. Placera aldrig tallrikar liggande, utan ställ dem hellre på högkant med skyddande lager mellan dem. Om du råkat spara originalförpackningar för glas ska du gärna utnyttja dem - om inte kan du ställa dem ovanför tallrikarna. Undvik att föremålen skramlar omkring under flytten genom att packa tätt, men se upp att trycket inte blir för stort.

Flyttpacka böcker

När det kommer till att flyttpacka böcker är det lätt att låta sig tro att de håller vad som helst och packa slarvigt på grund av de hårda pärmarna. Det här är ändå inte fallet - om böcker packas fel kan deras ryggar ta skada, vilket självklart är något som ska undvikas. Börja med att vaddera flyttkartongerna lätt och ställ sedan böckerna med ryggen ned. Varken du eller dina flytthjälpare kommer att uppskatta väldigt tunga kartonger - fyll alltså endast till cirka 60 procent och placera lättare föremål ovan.

Reservera en kartong för det viktigaste

Om du har ett stort flyttlass kommer det att krävas en hel del tid för uppackning. Därför lönar det sig att packa de allra nödvändigaste föremålen i samma väska eller låda, så att du lätt hittar dem efter inflyttning. Fyll lådan med hygienartiklar, snacks, laddare, dator eller pekplatta, ett par böcker, en uppsättning bestick, glas och muggar, byteskläder och några handdukar för att få en stressfri start i ditt nya hem.

Att flyttpacka är endast en av ett flertal viktiga uppgifter inför en flytt. Vi har samlat dem alla i vår smarta checklista, som hjälper dig att hålla koll inför flytten.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.