Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Flyttkartonger - en guide till de bästa lådorna

Stabila flyttkartonger är dina bästa vänner på flyttdagen. De skyddar dina ägodelar från damm, smuts och stötar under hela processen och kan efteråt användas för förvaring. Nu frågar du dig kanske hur du kan få tag på de bästa flyttkartongerna på marknaden och hur du ska göra för att fylla dem smart. Bland annat de här frågorna benar vi ut till näst.

Vilken typ av flyttkartonger behövs?

Det första du behöver göra i jakten på de bästa flyttkartongerna är att ta en titt på ditt bohag - vad består det av och hur stort är det. En ungefärlig uppskattning av läget hjälper dig att välja rätt antal flyttkartonger i lämplig modell. Oavsett hur ditt bohag ser ut kommer du att behöva så kallade traditionella flyttkartonger, men att lägga till specialkartonger kan även bli aktuellt, beroende på vilken typ av föremål du äger.

Om du äger en massiv boksamling gör klokt i att ladda upp med bokkartonger, medan flyttgarderober är att rekommendera om du äger kläder som gärna inte ska vikas, såsom kostymer, aftonklänningar eller finare kappor och jackor. Tavlor och bilder ska helst packas i tavelkartonger, medan arkivkartonger lämpar sig för viktiga dokument.

Hur få tag på de bästa lådorna?

Något du också behöver ta ställning är frågan om du vill köpa, hyra eller använda begagnade flyttkartonger. De flesta flyttfirmor erbjuder lådor till försäljning eller uthyrning, men om du själv vill bege dig ut på jakt ska du ta dig till stora specialaffärer, exempelvis bygg- och möbelvaruhus.

För att få tag på begagnade lådor lönar det sig att lägga ut annonser i skänkes- eller bytesgrupper på nätet och ta reda på om det finns givmilda vänner eller bekanta som nyligen flyttat. Begagnade varianter är ändå inte helt riskfria - om de har varit med om många flyttar kan det hända att botten ger vika och att flärparna som finns för att stänga dem blivit slappa. Därtill finns det en risk för att de avger smuts eller lukt.

Om du har svårt att fatta beslut kan det löna sig att kolla in tester och omdömen för att få ett hum om kvaliteten. Tala också med andra som flyttat, kanske finns det någon som kan rekommendera en viss flyttkartong. Beakta gärna också de faktorer vi listar nedan för att fatta rätt beslut.

4 faktorer att beakta när du väljer modell

  • Pris: utbudet av flyttkartonger är enormt och priserna varierar stort. Priserna ligger vanligen mellan cirka 20 och 60 kronor per kartong, även om undantag finns. De säljs ofta i 10-pack.
  • Tjocklek: vissa flyttkartonger har 5 lager wellpapp, medan andra har 3. Det förra alternativet brukar innebära bättre kvalitet.
  • Handtag: ergonomiskt utformade handtag förenklar lyftandet och bärandet avsevärt, alltså är det bra att känna efter hurdant grepp du får. Med bekväma handtag undviker du också blåsor och sår.
  • Maxvikt: för att undvika missöden på flyttdagen ska du kolla upp hur stor vikt kartongen tål innan du börjar packa. Tänk ändå på att maxvikten inte nödvändigtvis uppskattas av din - eller dina flytthjälpares - ryggar och armar.

Vilka andra förpackningsmaterial behövs?

Utöver flyttkartonger av hög kvalitet kommer du att behöva bubbelplast, silkespapper, tuschpennor, tidningspapper, packtejp, sopsäckar och märklappar.

Tips och råd inför packandet

  • Köp tillräckligt många kartonger - annars är det lätt hänt att du fyller dem till brädden, vilket försvårar bärandet.
  • Kolla in vår artikel om att flyttpacka, för att ta reda på hur du bäst flyttpackar exempelvis böcker och porslin.
  • Använd tunna handskar när du lyfter och bär för att undvika blåsor och sår på händerna.
  • Märk flyttkartongerna på kortsidan genom att skriva vad de innehåller. Alternativt kan du använda dig av märklappar.

Att skaffa lämpliga flyttkartonger är bara en av många viktiga uppgifter inför en flytt - kolla in vår checklista för flytt för att få en översikt över dem alla. Vill du veta mer om hur du kan sänka dina flyttkostnader? Ta då en titt på vår artikel om flyttfirmors priser.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.