Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Pris för flyttfirmor - 10 tips för en billig flytt

Den svenska flyttbranschen är större än någonsin tidigare och utbudet av tjänster är mångsidigt. Det gäller ändå att tänka på att priserna kan variera stort, och att det inte alltid är helt självklart vad som ingår i priset. Vissa flyttfirmor arbetar utifrån timpris, medan andra erbjuder fastpris, en totalsumma för hela flyttpaketet.

Om du vill flytta med flyttfirma och boka en så förmånlig flytt som möjligt, rekommenderar vi att du tar en titt på våra tips nedan. Vi klargör vilka faktorer som påverkar flyttfirmors prissättning och beskriver hur du - med väldigt enkla åtgärder - kan flytta billigt.

1. Flytta under lågsäsong

Enligt statistik från SCB utfördes de flesta flyttarna år 2017 i augusti - då ägde nästan var tionde flytt i Sverige rum. En betydande del av dessa flyttar skedde över länsgräns, vilket sannolikt hänger samman med universitetens och högskolornas terminsstart.

Övriga månader med ett iögonfallande stort antal flyttar var juni och september, vilket förmodligen också har en koppling till terminsstarter- och avslut. September var den vanligaste månaden för flyttar inom kommun, april däremot den månad då förhållandevis få valde att flytta, visar statistiken. April hade det minsta antalet flyttar inom kommun, inom län och mellan län år 2017.

Att ta flyttrender i beaktande är med andra ord något du gärna ska göra om du vill flytta så billigt som möjligt. Under högsäsong, då efterfrågan skjuter i höjden, kommer flyttfirmornas priser att vara något högre - och tvärtom.

2. Flytta när andra inte vill flytta

Vidare gäller det att utöver säsong beakta tidpunkt - inte alldeles överraskande väljer många att flytta på helger för att inte behöva ta ledigt för flytten. Det här innebär att flyttfirmor brukar erbjuda förmånligare priser under veckan. Tänk också på att de flesta in- och utflyttningar brukar ske i månadsskiftet - att flytta mitt i månaden i stället för början eller slutet är alltså att rekommendera om du vill sänka dina flyttkostnader.

3. Dryga ut flyttkassan genom att rensa

En flytt är ett utmärkt tillfälle att bli av med ägodelar - den antika lergöken du fick i julklapp år 1997, som sedan dess samlat damm i en mörk vrå, förtjänar ett nytt hem. Detsamma gäller för golfutrustningen som bott på vinden i många år och fantasyböckerna du inte kastat en blick på sedan högstadiet. Tänk på att ägodelar du inte har någon användning för kan vara guld värda för någon annan - och innebära en möjlighet för dig att dryga ut kassan.

Gå med i diverse loppisgrupper på Facebook, registrera dig på Tradera och ladda upp en rad snygga bilder, där det föremål du säljer tydligt framgår. På nätet kan de mest oväntade föremål hitta en köpare, men kom ihåg att endast lägga upp hela och rena försäljningsobjekt. Om du äger ovanliga böcker kan det vara värt att utreda om det finns intresserade antikvariat, inte minst om böckerna är i gott skick.

4. Minimera volymen

Ytterligare en faktor som talar för att rensa rejält är det faktum att volymen på ditt bohag i hög grad påverkar det pris flyttfirman lägger fram. En stor volym kräver en tillräckligt stor flyttbil och  längre tid för packning och lastning, liksom för avlastning och uppackning.

Ett sätt på vilket du enkelt gör dig av med saker om du inte känner för att göra affärer på nätet är att ordna hemmaloppis, vilket samtidigt ger dig möjligheten att träffa vänner och bekanta och ta avsked av dem samtidigt. Ett annat alternativ är att överväga magasinering av sådana föremål du inte behöver i ditt nya hem, men inte heller vill bli av med.

5. Kommunicera för att undvika extrakostnader

Alla flyttar ser olika ut, och därför behöver din flyttfirma så noggranna detaljer som möjligt om de omständigheter som gäller för just din flytt. Medan vissa flyttfirmor gör hembesök, vill andra att du så tydligt som möjligt specificerar hur ditt hem och dess omgivning ser ut. Om det finns försvårande omständigheter som innebär mer jobb och därmed en längre flytt är det här faktorer som kan leda till en förhöjning i flyttfirmans pris.

Kom ihåg att uppge följande:

 • Vilken våning bostaden ligger på.
 • Om det finns tillgång till hiss.
 • Mått på hiss och hissdörr.
 • Mått i trappuppgången och dörröppningar.
 • Om det finns försvårande omständigheter, exempelvis höga kanter, trånga portar eller smala gångar.
 • Parkeringsmöjligheter: kan flyttbilen parkeras intill dörren?
 • Om inte, hur långt är gångavståndet?

6. Lämna inga överraskningar

Vid sidan av flyttrutt ska du ge så noggranna detaljer som möjligt om ditt bohag - om flyttfirman dyker upp och det plötsligt finns ett oanmält piano att flytta kommer det här att synas tydligt i flyttfirmans pris. Var alltså så detaljerad och uppriktig som möjligt när du bokar din flytt - överraskningar brukar inte uppskattas.

7. Låt inte flyttfirman vänta

De flesta flyttfirmor erbjuder tilläggstjänster, exempelvis packning. Om du ändå vill flyttpacka själv ska du se till att alla föremål packas ändamålsenligt och står färdiga att flyttas när flyttfirman anländer, för att undvika att flytten drar ut på tiden. Kom också ihåg att tömma källare, vind och förrådsutrymmen, så att inget behöver packas i sista stund.

8. Skaffa begagnade flyttkartonger

De flesta flyttfirmor säljer eller hyr flyttkartonger, ytterligare en tjänst som avspeglar sig flyttfirmors pris. Om du vill spara på kostnaderna är begagnade kartonger ett alternativ som inte är svårt att förverkliga. Det är lätt att få tag på kartonger i mataffärer, men du ska inte förbise risken för att de är i dåligt skick eller avger färg och lukt.

Ett säkrare alternativ är att fråga vänner och bekanta som nyligen flyttat om de råkar ha överblivna kartonger de vill bli av med. Personer som nyss flyttat brukar gärna ta chansen att bli av med kartonger och därmed skapa utrymme och ordning hemma.

9. Dra nytta av rutavdraget

Det förmodligen enklaste sättet på vilket du sänker dina flyttkostnader är att utnyttja rutavdraget, vars syfte är att göra hushållsnära tjänster mer tillgängliga för var och en. Med hjälp av rutavdraget kan du få en skattereduktion på upp till 50 procent för de flyttjänster du köpt. Notera ändå att avdraget gäller arbetskostnaden, inte exempelvis kostnader för flyttbil eller flyttkartonger. Att använda rutavdraget är absolut att rekommendera, så länge du inte planerar att inom samma år utnyttja avdraget för andra rut-tjänster.

För att kunna utnyttja rutavdraget ska du uppfylla följande kriterier:

 • Du ska vara 18 år eller äldre.
 • Du ska vara bosatt i Sverige, alternativt betala skatt i landet för minst 90 procent av din inkomst.
 • Du ska vara registrerad på antingen utflyttnings- eller inflyttningsadressen.
 • Om du lever i ett samboförhållande har ni möjlighet att omfördela rutavdraget mellan er.
 • Om du är yngre än 65 år är ditt rutavdrag maximalt 25 000 kronor per år. Om du är över 65 är den maximala summan 50 000 kr per år.

10. Jämför flyttfirmor med dinflytt.se

Något som även lönar sig för att möjliggöra en så billig flytt som möjligt är att jämföra flyttfirmor, vilket du gör enkelt med hjälp av dinflytt.se. Nej, du behöver inte vara rädd för kostnader eller för att du skulle binda dig vid något, vår tjänst är gratis och beslutet om att boka en av de flyttfirmor vi tar fram är endast hos dig.

Med dinflytt.se sparar du tid och tålamod - vi sköter kontakten till vårt partnernätverk och tar fram upp till sex offerter från flyttfirmor som bäst matchar dina flyttkriterier. Vi samarbetar med över 100 seriösa flyttfirmor, som kännetecknas av ett professionellt arbetssätt och ett kundvänligt bemötande. Du kan alltså vara säker på att din flytt utförs av en serviceinriktad toppaktör i flyttbranschen.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.