Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Flyttfirma mellan städer - förberedelser inför en långdistansflytt

Studier, förändringar på jobbfronten, ett nytt förhållande eller helt enkelt en längtan efter förändring … En flytt till en ny stad kan ha många orsaker, och stannar ofta i minnet som en speciell upplevelse. Det gäller att hitta en bostad med hempotential, orientera sig i nya omgivningar skapa kontakter som kan förvandlas till vänner och vänja sig vid en helt ny vardag. Därtill gäller det att organisera så att flytten sker så snabbt och bekvämt som möjligt.

Varför välja en flyttfirma?

Hur den perfekta flytten ser ut beror på vem man frågar - alla flyttar ser olika ut och preferenserna varierar. Att boka en flyttfirma brukar vara det bästa alternativet om du och dina eventuella flytthjälpare saknar den erfarenhet och körvana som behövs för att hyra flyttbil. Att packa, organisera och bära flyttkartonger tar på krafterna, och att sedan sätta sig bakom ratten på en främmande bil för att köra till en annan stad kan vara ett riskabelt uppdrag.

Ett annat argument för att boka en flyttfirma för en flytt mellan städer är bekvämlighet. Många flyttfirmor erbjuder helhetslösningar innefattande exempelvis packning, nedmontering av möbler och flyttstädning, vilket betyder att du kan rikta din fokus på helt andra saker. Vidare brukar proffshjälp vara en nödvändighet om många tunga föremål ingår i ditt flyttlass. Om rätt packnings- och lyftteknik saknas är risken för olyckor stor.

Fördelar i ett nötskal:

  • Du slipper långa körsträckor och parkering, vilket framför allt är gynnsamt om du är ovan som chaufför.
  • Du slipper bära och lyfta tunga föremål, uppgifter som kan vara skadliga för rygg och nacke.
  • Du frigör tid för övriga uppgifter på din checklista för flytt.

Varför flytta på egen hand?

Om du har tillräckligt med tid för att organisera en flytt och flytthjälpare som gärna ställer upp är en flytt på egen hand ett alternativ du kanske överväger. I det här fallet ska du i god tid utreda vem som kan ställa upp och vem som är villig att köra. Be om ytterligare bekräftelse strax innan flytten så att du på flyttdagen inte står ensam med ditt flyttlass.

I bästa fall kan en flytt på egen hand bli en rolig upplevelse, en roadtrip i sällskap av goda vänner, men du ska vara väl förberedd och rusta dig med en rejäl dos tålamod. När du flyttar med vänner kan du självklart inte förvänta dig ett professionellt utförande från början till slut, utan risken för missöden och förseningar är betydligt större.

Fördelar i ett nötskal:

  • Om du planerar riktigt noga och exempelvis får låna en bil kan du hålla kostnaderna nere.
  • Du får möjlighet att spendera tid med vänner, och om allt går smidigt får ni en rolig dag tillsammans.

Kostnader för en långdistansflytt

En vanlig missuppfattning är att det är dyrt att flytta med en flyttfirma. Det här behöver inte alls vara fallet, inte minst om du är ute i god tid, jämför offerter och utnyttjar möjligheten till rutavdrag. I praktiken innebär det att du som flyttar kan dra av 50 procent av arbetskostnaden för flytten, vilket innebär att du slipper betala den andra hälften. För närmare information rekommenderar vi vår artikel om rutavdraget, där vi exempelvis klargör vilka villkor du ska uppfylla.

När du flyttar själv ska du räkna med kostnader för att hyra en flyttbil samt kostnader för mat och dryck för dig och dina flytthjälpare. Beakta också priset på bensin samt möjliga parkeringsavgifter. Om det handlar om en långdistansflytt, låt oss säga mellan Umeå och Malmö, kan det hända att ni behöver övernatta på vägen, vilket du också ska ge utrymme för i din budget. Sist men inte minst kommer dina flytthjälpare säkert att förvänta sig att du hjälper dem vid nästa flytt, vilket betyder att en flytt på egen hand kanske kan gynna plånboken, men bli desto dyrare vad gäller tidsmässiga resurser.

3 förutsättningar för en lyckad flytt mellan städer

1. Fuska inte med din research

En vanlig orsak till till missnöje kring en flytt till en ny stad är bristande research. Bostadsområdet känns fel, studieplatsen ligger på andra sidan staden och bussarna som skulle gå var tionde minut visar sig gå en gång i timmen. Därför är det klokt att ägna sig åt så mycket research som möjligt så tidigt som möjligt, och utnyttja ett flertal olika metoder. Ställ frågor i lokala facebookgrupper, läs diskussionstrådar, kolla in bedömningar och tveka inte att kontakta vänner och bekanta för tips och råd. Om du flyttar för jobb ska du ta chansen och be din arbetsgivare om hjälp i bostadssökandet. Om du flyttar till någon av de större städerna med långa bostadsköer, exempelvis Stockholm, är det här särskilt viktigt.

2. Våga fatta beslut

Att göra research och utreda olika alternativ är visserligen viktigt, men det gäller också att kunna fatta beslut, inte minst när det gäller frågan om hur flytten ska utföras. Om du överväger att flytta mellan städer med en professionell flyttfirma ska du gärna boka din flytt minst en månad i förväg, även om det självklart är möjligt att hitta förmånliga erbjudanden på kort varsel. I regel brukar chanserna för att hitta ett riktigt billigt erbjudande ändå vara bättre ju tidigare du bokar, och en tidig bokning innebär också mer tid för packning och andra förberedelser.

3. Boka en pålitlig flyttfirma mellan städer

Mitt i all förändring som en flytt medför är det av stor vikt att hitta en pålitlig flyttfirma, som tar väl hand om dina möbler och övriga ägodelar. Det enklaste sättet på vilket du hittar en lämplig flyttfirma kräver egentligen inga ansträngningar alls. Skicka bara in din förfrågan till oss på dinflytt.se, vänta i några minuter och se fram emot upp till sex flyttofferter från erfarna partnerföretag ur vårt nätverk. Acceptera den offert som passar dig bäst - eller fortsätt letandet. Vår tjänst är nämligen icke-bindande, så beslutet om att boka en flyttfirma via oss är enbart hos dig! Du behöver inte heller vara rädd för kostnader dyker upp - att jämföra flyttfirmor med hjälp av dinflytt.se är gratis från början till slut. Missa inte vår artikel om flyttfirmors priser för att komma igång med flyttförberedelserna.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.