Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Flytta ihop - de bästa tipsen

Det finns många fördelar med att flytta ihop: du kommer att ha sällskap för det mesta, samtidigt som du har möjlighet att utveckla och fördjupa din relation till din partner. Du behöver inte ensam bära ansvar för praktiska arrangemang och beslut som hör vardagen till - i stället kan ni dela på bördan och diskutera er fram till lämpliga lösningar. Ett samboskap innebär vanligen delade utgifter, vilket gör det mycket lättare att lägga pengar åt sidan för exempelvis resor och roliga uppköp.

Sammantaget finns det många faktorer som talar för ett samboskap, men det gäller att förbereda den gemensamma vardagen noga för att undvika stress och konflikter. Men hur? En bra början är att ta en titt på de tips och råd vi samlat nedan. 

Tala om era förväntningar

Alla vet vi att kommunikation är A och O för en lyckad relation. Samtidigt är det ett faktum att det inte alltid är helt lätt att kommunicera, inte minst när det gäller exempelvis pengar och de förväntningar en har på den egna partnern. En delad vardag aktualiserar många frågor och funderingar, och det du gärna ska göra är att ta tag i dem i ett så tidigt skede som möjligt. Endast genom att kommunicera kan ni undvika missförstånd och antaganden om hur den andra vill ha det.

Teman som kan vara bra att behandla i förväg är exempelvis:  

  • Kostnader. Har ni en liknande lönenivå eller tjänar den ena av er betydligt mer än den andra? Diskutera om ni vill dela lika på hyra, mat, försäkringar och andra utgifter, eller om era inkomster ska bestämma er andel. En fråga ni behöver ta ställning till redan innan ni bor ihop handlar om hur flytten ska organiseras - läs mer om flytthjälp och flyttfirmors priser för att komma igång med planeringen.
  • Inredning. Är det viktigt för dig att ditt hem är estetiskt tilltalande eller är praktiskt och enkelt ledorden i ditt hem? Eftersom både du och din partner förmodligen redan äger en hel del saker kan det vara bra att innan flytten diskutera vilka av dem som ska få plats i ert gemensamma hem, och vilka som ska magasineras eller säljas. 
  • Hushållsuppgifter. Kör du ett varv med dammsugaren varje dag eller är städning något du ägnar dig åt först då dammet börjar hopa sig i knutarna? Berätta om dina kriterier och förväntningar och kom ihåg att vara så ärlig och uppriktig som möjligt. 
  • Rutiner. Vill du fylla din kalender med gemensamma aktiviteter eller har du ett stort behov av egentid? Vakar du gärna om kvällarna eller stiger du gärna upp tidigt? Ett lyckat samboskap förutsätter att ni båda anpassar er vid varandras rutiner - klargör vilka de är och på vilka punkter du kan vara flexibel och be din partner att göra samma sak. 

Utred om ni behöver ett samboavtal

Ytterligare ett tema ni gärna ska ta upp innan ni flyttar ihop är frågan om det behövs ett samboavtal. Enligt sambolagen ska nämligen egendom och bostad som köpts för gemensamt bruk delas lika vid en eventuell separation och därpå följande bodelning - oavsett vem som betalat för den. Om du exempelvis köper en säng till er gemensamma lägenhet ska sängen ingå i bodelningen. Däremot ingår inte din nya mobiltelefon eller handväska, eftersom de här köpts för privat bruk. 

Om en lika fördelning inte känns rätt kan det vara klokt att skriva ett samboavtal för att avtala att sambolagens regler inte ska gälla. Exempelvis kan ni bestämma att enbart vissa saker ska ingå i bodelningen, eller inga alls. Hur ni vill ha det är ert eget beslut. 

Skaffa en hemförsäkring

Du och din partner har förmodligen varsin hemförsäkring från tidigare. Ert gemensamma hushåll kräver bara en försäkring, alltså ska ni se till att försäkringsbolaget känner till er boendesituation. En dubbel uppsättning av försäkringar har ingen effekt - ni kan inte alltså förvänta er dubbel ersättning om något skulle hända. Ta en titt på andra viktiga uppgifter inför en flytt i vår praktiska checklista.

Gör flyttanmälan

En permanent flytt kräver en flyttanmälan, som du enkelt gör hos Skatteverket. Enligt lagen ska varje medborgare nämligen vara folkbokförd där hen bor, då folkbokföringen spelar en central roll för samhällsplaneringen. Flyttanmälan bör göras senast en vecka efter inflyttningsdatum och kostar dig inget. Läs mer om att göra en officiell adressändring här.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.