Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Checklista för flytt - din bästa vän när du flyttar

En checklista med de viktigaste flyttförberedelserna är din bästa vän på vägen till ett nytt hem. Men vart du än flyttar och hur ditt bohag än ser ut står du inledningsvis inför frågan om hur du vill att flytten går till i praktiken.

Den stora fördelen med att flytta med en flyttfirma är - inte alldeles överraskande - att du slipper grovjobbet. Om du så önskar behöver du varken packa, riskera din rygg med tunga lyft, kånka på lådor, leta efter parkeringsplats för att kort därpå kånka fler lådor och slutligen packa upp dem, när du helst av allt skulle slappna av i ditt nya hem. Samtidigt är det ett faktum att professionell flytthjälp kan kosta lite mer än en flytt utförd på egen hand, även om du med hjälp av rutavdraget har möjlighet att sänka kostnaderna avsevärt.

När vänner ställer upp som flytthjälp är risken för att någon drar sig ur i sista minuten att beakta, liksom risken för olyckor och missöden. Om många tunga, svårflyttade föremål ingår i flytten är en professionell flyttfirma alltid att rekommendera. Detsamma gäller om det handlar om en långdistansflytt. När frågan om hur flytten ska utföras är besvarad och ett flyttdatum spikats är det dags att ta tag i de förberedelser vi listar nedan.

Checklista för flytt: 22 steg att följa

1. Ansök om ledighet

Ett misstag många gör är att skapa en allt för tidsoptimistisk flyttplan, för att sedan märka att det fortfarande finns mycket att göra när jobbet kallar. Det första steget på vår checklista för flytt är därför att i god tid ansöka om ledigt från jobbet, så att du i lugn och ro kan förverkliga din flytt.

Att beviljas permission för en flytt, det vill säga en kort ledighet med lön, är rätt ovanligt, men är en möjlighet värd att utreda (beroende på vilken yrkesgrupp du tillhör). Permissionen brukar inte vara längre än en dag. Ett annat alternativ är tjänstledighet, vilket innebär ledighet utan lön. Om det här inte är möjligt är det kvarstående alternativet att ta ut en eller flera semesterdagar.

2. Ta mått och utred parkeringsmöjligheter

Något du gärna ska göra så tidigt som möjligt - oavsett hur du väljer att flytta - är att ta reda på hur din flyttrutt ser ut. Ta mått på dörröppningar och hiss och utred hur parkeringsmöjligheterna ser ut på in- och utflyttningsadress. Om det är knappt om parkeringsutrymme vid någon av bostäderna, eller bostaden är belägen vid en enkelriktad gata kan det vara på sin plats att informera grannarna om att flytten kommer att äga rum.

3. Be om tips och råd

Om du står inför en långdistansflytt - exempelvis mellan Malmö och Stockholm - och inte har möjlighet att besöka den nya bostaden kan det vara klokt att kontakta den aktuella hyresgästen, bostadsrättsägaren eller mäklaren för att ställa några frågor. Om flytten innefattar ett piano eller tunga möbler är det här särskilt viktigt att göra, för att undgå problem på flyttdagen. Genom att ta kontakt kommer du med säkerhet att få nyttiga tips och råd.

4. Gör flyttanmälan

Att byta folkbokföringsadress är en obligatorisk uppgift vid varje flytt, som ska avklaras minst en vecka efter inflyttning. Att göra flyttanmälan är enkelt: antingen kan du göra anmälan elektroniskt hos Skatteverket eller skicka in den per post. Vid behov kan du också besöka ett av Skatteverkets servicekontor.

Genom flyttanmälan förmedlas dina nya adressuppgifter till de centrala myndigheterna, exempelvis Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden och Migrationsverket. Det är viktigt att beakta att flyttanmälan och eftersändning av post, vilket du kan läsa mer om nedan, inte är samma sak.

5. Eftersänd din post

Du kan eftersända din post i 12 månader till din nya adress, och på det här sättet försäkra dig om att alla brev och fakturor når dig. Eftersändningen är en avgiftsbelagd tjänst, som görs hos Svensk Adressändring.

6. Meddela om dina nya adressuppgifter

Om du inte vill betala för tjänsten ovan är det desto viktigare att du i god tid meddelar alla tänkbara personer och aktörer: företag, föreningar, organisationer, grannar, släkt och vänner om din nya adress, så att du inte går miste om viktig post. Tänk också på att säga upp eller flytta dina medlemskap, exempelvis till gym.

7. Flytta din hemförsäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag i god tid innan flytten för att meddela om bostadsbytet och ändrade boendeförhållanden, ifall du exempelvis flyttar in med en partner. Om din försäkringsperiod snart upphör kan det vara på sin plats att utreda om det finns förmånligare alternativ och byta försäkringsbolag i samband med flytten. Tänk ändå på att ha kvar den gamla försäkringen tills den nya beviljats, så att det hela tiden finns en gällande försäkring.

8. Säg upp och teckna elavtal

Säg upp ditt gamla elnäts- och ditt elavtal minst en månad innan utflyttning. Gör en inflyttningsanmälan hos ditt nya elbolag och teckna ett nytt elavtal med en lämplig elleverantör. Fundera på om ett fast eller rörligt pris tjänar dina behov bättre.

9. Teckna avtal för sopor, vatten och gas  

Om du flyttar till ett hus gäller det att komma ihåg att teckna ett sopabonnemang, så att ditt avfall hämtas upp. Tänk också på att teckna ett abonnemang för vatten och avlopp, liksom för gas.

10. Diskutera sambovillkor  

Den tionde punkten på vår checklista för flytt är att beakta om du ska flytta ihop med en partner och ni tänkt skaffa gemensamma ägodelar. Enligt sambolagen ska nämligen ägodelar som införskaffats gemensamt delas lika - om samboförhållandet upphör. Det här gäller även om den ena parten betalat betydligt mer än den andra.

Om du och din partner vill ha en annorlunda fördelning ska ni teckna ett samboavtal, där det framgår hur ägodelarna ska fördelas. Att anlita en jurist som hjälp brukar vara en god idé.

11. Skaffa flyttkartonger och förpackningsmaterial

Ett självklart steg på vår checklista för flytt är införskaffandet av flyttkartonger. Om du tror att du har nytta av kartongerna även efter flytten lönar det sig att köpa, medan uthyrning är att rekommendera om du inte vill befatta dig med kartongerna efteråt. Ett tredje alternativ är att påbörja sökandet efter begagnade, men var noga med att kontrollera att de är i gott skick. Kom också ihåg att ladda upp med förpackningsmaterial, såsom bubbelplast, silkes- och tidningspapper, tejp, tuschpennor och saxar.

12. Rensa bland ägodelar

Inled gärna rensandet så fort du slagit fast ett flyttdatum. Genom att spjälka upp uppgiften i små delar blir den inte övermäktig, och du slipper stress och jäkt. Ta först itu med föremål du sällan använder, och utrusta dig med en kritisk inställning - ju större ditt flyttlass är, desto mer kommer du sannolikt att betala för din flytt.

13. Hyr ett förråd

Om du inte vill sälja eller skänka överflödiga ägodelar kan det löna sig att hyra ett förråd för valbar tidsperiod. Det här är också ett alternativ att överväga om du inte har möjlighet att flytta in direkt eller flyttar utomlands och inte kan ta med dig dina möbler. I dag finns det ett stort utbud av så kallade self storage-enheter, som brukar vara tillgängliga dygnet runt. Läs mer om magasinering i vår artikel.

14. Packa och märk smart

Ett sätt på vilket du kan underlätta uppackandet - inte minst om du flyttar till en bostad med många rum - är att färgkoordinera ditt flyttlass. Märk rummen med olika färger på bostadens planritning och gör detsamma med flyttkartongerna, så att exempelvis kartonger med gul märkning hör hemma i köket, blå i vardagsrummet osv. På det här sättet hittar kartongerna rätt rum direkt, och du slipper flytta föremål från ett rum till ett annat. Skriv också vad kartongen innehåller så exakt som möjligt för att undvika senare förvirring. Kolla in våra bästa tips för att flyttpacka för närmare information.

15. Montera ned dina möbler

Tänk också på att reservera tillräckligt med tid för att montera ned stora möbler. Var noga med att samla ihop alla skruvar och smådelar så att de är lätta att hitta när möblerna ska monteras. Monteringen underlättas också betydligt av att du märker skruvarnas och delarnas placering med penna.

16. Förbered lämpliga arbetskläder och skor

Om du flyttar utan professionell flytthjälp och själv står för lyftandet och bärandet ska du se till att du och dina flytthjälpare är rätt klädda på flyttdagen. Välj rejäla kängor framför sneakers och se till att kläderna är bekväma, men inte för stora. Undvik smycken, sjalar och hängande band på grund av risken för att de fastnar.

17. Inhandla nödvändigheter

När förberedelserna börjar vara avklarade och flytten närmar sig brukar det löna sig att göra en affärsrunda för att inhandla vissa nödvändigheter. När du och dina flytthjälpare når din nya bostad kommer ni att uppskatta att du inhandlat toalettpapper och tvål; rengöringsmedel, trasor och tvättsvampar samt drycker och snacks. En verktygslåda med måttband, hammare, spik, skruvar och skruvmejslar brukar också behövas, och om du flyttar till ett hus kan fler redskap vara på sin plats.

18. Förbered en flyttväska

Kom ihåg att packa pengar, nycklar, viktiga dokument, mobiler, laddare och värdesaker i samma väska, som du lätt kan hålla reda på under flytten. Tänk också på att ha muggar, tallrikar och bestick på ett lättillgängligt ställe - hungriga flytthjälpare är nämligen inte att leka med!

19. Hämta flyttbilen och testkör

Om du valt att sköta flytten själv kommer du förmodligen att hämta den flyttbil du hyrt dagen innan flytten eller på morgonen. Hasta inte ut i trafiken, utan bekanta dig med bilen och dess köregenskaper i lugn och ro först. Kom ihåg att ställa in speglarnas läge så att de passar dig, och träna gärna på att parkera.

20. Flyttstäda eller kontrollera städfirmans resultat

Ta itu med flyttstädningen, alternativt lämna över nycklar till den städfirma du anlitat och kontrollera slutligen att resultatet möter dina förväntningar. Otillräcklig städning kan leda till att din hyresvärd eller bostadens nya ägare kräver ytterligare städåtgärder - eller ekonomisk kompensation.

21. Lämna över nycklar och läs av mätare

När bostaden är tom på ägodelar gäller det att kontrollera att el- och vattenmätare är avlästa (om du flyttar från ett hus), vattenkranar och diskmaskin är stängda och att inga fönster eller dörrar lämnats öppna. Sedan återstår att lämna över nycklar till mäklare, hyresvärd eller ny ägare och se fram emot en ny start!

22. Låt genomföra en slutbesiktning

Det sista steget på vår checklista för flytt är att boka en slutbesiktning för att fastställa bostadens skick. Det är mycket viktigt att du får en kopia på besiktningsprotokollet, så att du inte kan anklagas för senare skador du inte orsakat.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.