Planera din flytt och jämför priser.

Få offerter från kontrollerade och betygsatta flyttfirmor. Jämför priser från vårt omfattande partnernätverk

Boka nu
Snabbt

Få kostnadsfria flyttofferter på mindre än 3 minuter

Professionellt

Ta del av vårt professionella nätverk av flyttfirmor

Kostnadseffektivt

Spara upp till 60% av flyttkostnaden

Gratis

100% kostnadsfritt, inga förpliktelser

Adressändring - hur du gör flyttanmälan och eftersändning av post

En flytt innebär vanligen en mängd olika uppgifter, varav en av de viktigaste är att ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket genom flyttanmälan. Om du vill vara säker på att din post hittar fram kan det också vara klokt att låta göra en eftersändning av post. Medan den förra uppgiften är obligatorisk för varje person som flyttar permanent, är den senare inte är det. Vad ändringarna innebär och hur de går till i praktiken förklarar vi till näst.

Flyttanmälan - hur och varför

Eftersom varje medborgare enligt svensk lag ska vara folkbokförd var hon bor, bör flyttanmälan göras senast en vecka efter inflyttning. Folkbokföringen utgör grunden för samhällsplaneringen, exempelvis gällande frågor om sjukvård, skolor, äldreomsorg och bostadsplanering för invånarna. Vidare påverkar din folkbokföringsadress din rätt till olika bidrag och förmåner samt var du ska rösta, betala skatt och var du får din post. Genom att göra en officiell adressändring försäkrar du dig även om att en rad olika myndigheter har dina aktuella adressuppgifter.

Så här gör du flyttanmälan:

  • Elektroniskt i Skatteverkets e-tjänst
  • Per post, genom att fylla i ditt formulär elektroniskt och sedan skriva ut och skicka det.
  • Om du varken har e-legitimation eller skriva ut formuläret kan du ringa Skatteverket så kan de skicka det till dig för underskrift.

Vad händer sedan?

Efter att din flyttanmälan registrerats förmedlas dina adressuppgifter till olika myndigheter, såsom Pensionsmyndigheten, Migrationsverket, Transportstyrelsen, Centrala studiestödsnämnden och Försäkringskassan. Även banker och försäkringsbolag får din adress. Kom ändå ihåg att själv meddela företag, organisationer, privatpersoner och andra aktörer så att du inte går miste om viktig post.

När behöver flyttanmälan inte göras?

Om du endast flyttar tillfälligt med avsikten att återvända till ditt gamla hem behöver du inte göra en officiell adressändring, förutsatt att vistelsen är kortare än sex månader. Om tidsperioden är längre ska du däremot göra en tillfällig adressändring.

Jag har dubbel bosättning - var ska jag vara folkbokförd?

Om du har dubbel bosättning, exempelvis jobbar i en stad och tillbringar helgerna i en annan tittar Skatteverket på din livssituation för att fatta ett beslut. Skatteverket vill bland annat veta hur mycket tid du spenderar i respektive bostad, om du bor tillsammans med en eller flera familjemedlemmar, var din arbetsplats finns och hur bostädernas standard ser ut.

Var ska ett barn som bor på två adresser folkbokföras?

Barn som bor hos separerade föräldrar ska vara folkbokförda hos den ena vårdnadshavaren. Vem det är ska man komma överens om, men om det här inte är möjligt utgår man ifrån den bostad där barnet tillbringar flest nätter. När det kommer till ändring av folkbokföringsadress för barns del ska bägge vårdnadshavare skriva under anmälan.  

Eftersändning av post - hur och varför

Som beskrivits ovan kommer myndigheter, banker och försäkringsbolag att få dina nya adressuppgifter när du gör en officiell adressändring. Det är ändå värt att tänka på att andra aktörer och personer inte blir underrättade om din flytt, och att det därmed finns en risk för att din post inte når dig i tid - eller överhuvudtaget. För att undgå att det här händer kan du beställa eftersändning av post hos Svensk Adressändring, som vanligen görs för ett år. Till skillnad från den officiella adressändringen är eftersändningen en tjänst du måste betala för.

Glöm inte släkt och vänner

Om du inte vill lägga ut pengar på att eftersända din post ska du så tidigt som möjligt samla alla tänkbara kontakter som kan behöva din nya adress. Kom också ihåg släkt, vänner och bekanta, så att personlig post inte hamnar i någon annans händer.

Adressändring i ett nötskal

  • Gör en officiell ändring senast en vecka efter att du flyttat in.
  • Om du gör anmälan inom utsatt tid gäller din nya adress från inflyttningsdatum. Om du gör den senare gäller den dag du gjorde anmälan.
  • Om du flyttar tillfälligt men vistelsen överskrider sex månader ska du göra en tillfällig adressändring.
  • Informera företag, organisationer och privatpersoner om din flytt, ifall du inte vill eftersända din post för ett år framåt.

Hitta den bästa flyttfirman med dinflytt.se

En annan viktig uppgift inför en flytt är självklart att hitta lämplig flytthjälp. Med hjälp av vår kostnadsfria jämförelsetjänst har du möjlighet att få upp till sex offerter från flyttfirmor i toppklass ur vårt nätverk. Hur det går till i praktiken? Uppge några basuppgifter om dina flyttplaner - exempelvis om du ska flytta inom Stockholm eller mellan Västerås och Malmö, och se fram emot att välja den bästa offerten. Vår artikel om flyttfirmors priser ger dig dessutom nyttiga tips om hur du med enkla knep kan flytta billigt.

1
Skicka din förfrågan helt utan kostnad
2
Erhåll erbjudanden från upp till sex flyttfirmor.
3
Välj själv den offert som bäst passar dig och dina behov.